dimarts, 15 de març del 2016

Fem un quadre amb diferents elements!

Bon dia a tots i a totes!

Avui, us presentaré un treball que vaig fer amb una companya. Es tracta de posar elements d'altres quadres en un quadre nou o bé dissenyat prèviament i crear un quadre nou amb tots aquests elements que hem escollit. Per fer aquesta activitat hem utilitzat el programa Photoshop

A partir de diferents imatges vaig crear el quadre "La interrupció de la tranquil·litat", com podeu veure vaig escollir el quadre de la casa de manera que fos el fons i després hem afegit els elements dels diferents quadres:



En aquesta activitat hem après a seleccionar la imatge que voliem amb els diferents tipus de selecció que ofereix el programa. 

Aquesta activitat es podria implementar en l'etapa d'educació primària per fomentar la imaginació i la creativitat que són un dels elements més importants en aquesta etapa. Per l'etapa d'educació infantil ho veig una mica més complicat per implementar-ho però tot es pot adaptar. 

Per últim, us deixo aquesta frase de Paulo Freire que parla sobre la creativitat:

"No habría creatividad sin la curiosidad que nos mueve y que nos pone pacientemente impacientes ante el mundo que no hicimos, al que acrecentamos con algo que hacemos" 

Fins la propera entrada! 

María.

diumenge, 13 de març del 2016

Imatges amb imatges

Bona nit a tots i a totes!


Avui, us explicaré un nou recurs que es pot implementar amb els infants utilitzant el programa fotogràfic Photoshop.


Primer de tot, havíem de triar un ofici i crear un personatge a partir dels elements que s'identifiquen amb aquesta professió. La meva companya i jo vam decidir la professió de mestre, a continuació, vam fer recerca de diferents elements com per exemple: el material escolar i elements identificatius de diferents assignatures (educació física, ciències naturals, ciències socials, ...).

Aquest és el personatge creat amb diferents imatges:


En aquest exemple hem utilitzat les gomes d'esborrar com a celles, l'esborrador com a boca, un llapis com a nas, la proveta com el cos del mestre, etc.

Quan tothom va acabar el seu personatge vam haver d'endevinar quina professió pertanyia a cada personatge.


En una altra sessió, vam utilitzar el programa TuxPaint on tothom tenia les imatges dels personatges creats per la resta de companys i podíem fer un personatge amb molts elements de les diferents professions (pintor, futbolista, pilot d'avió, mecànic, ...).

Aquesta part es pot implementar amb els infants perquè potencia la imaginació dels infants perquè tenen a l'abast diferents elements per crear el seu propi personatge.

Aquest és un exemple:

Fins la propera entrada! 

María.

Dibuixem amb lletres!

Bona nit a tots i a totes!

Avui, us presentaré un nou recurs per poder implementar-ho amb els nostres alumnes. Aquest recurs és dibuixar amb lletres, ara us mostraré dos vídeos perquè vegeu que es pot dibuixar amb les lletres. 


Després de veure aquests dos vídeos vam realitzar un retrat amb les lletres del nostre nom. Per fer-ho vam utilitzar l'eina Robotype que permet jugar amb les lletres com a elements gràfics. Aquest va ser el resultat: 

És un recurs que es pot implementar amb els nens de les etapes d'infantil i primària on un dels punts forts d'aquest és estimular la imaginació. 

Fent recerca he trobat un conte interactiu dels autors de l'eina robotype:

Conte robotype

Fins la propera entrada!

María.

dissabte, 12 de març del 2016

Icones i senyals

Bon dia! 


En aquesta entrada us mostraré un nou recurs que he après per poder implementar-ho amb els alumnes. Aquest recurs és la utilització dels senyals i les icones però què és una icona i una senyal?

Una icona és una representació gràfica que substitueix a un objecte o idea però la seva finalitat és representar, substituir i tendeix a assemblar-se a allò representat. 
Un exemple és l'icona del whatssap: 









Un senyal és una representació gràfica que substitueix un objecte o idea però la seva finalitat és indicar, recomanar o prohibir. 















Contes amb icones, senyals i pictogrames


Després de l'explicació vam tenir l'oportunitat de tenir entre les mans diferents recursos per treballar amb els alumnes i per inspirar-nos per elaborar el nostre conte: 



En les etapes d'educació infantil i primària, es dona molta importància la lectoescriptura i les imatges perquè així els alumnes poden entendre els diferents missatges que tenim a l'abast en aquesta societat. Els contes amb icones és un recurs que totes les mestres hauríem de tenir a classe perquè el fet de descifrar el signficat de les icones fa que el nen/a desenvolupi la seva activitat mental i a més també ajuda a la comprensió lectora. 
Tot i això, les mestres han de donar suport als alumnes per ajudar a descifrar el significat ja que hi ha alguns icones i senyals que són una mica complexos per poder identificar el significat. 

Conte amb senyals i icones: "Un dia d'excursió" 

Com a síntesi del tema d'icones i senyals, la meva companya i jo vam realitzar un conte narratiu il·lustrat amb icones i senyals però amb una restricció: no podíem utilitzar icones informàtiques. El fet de no utilitzar icones informàtiques és perquè no són imatges universals i per tant un símbol pot canviar d'un ordinador a un altre. També perquè les icones informàtiques no s'apropen tant al món dels infants com les senyals que podem veure al carrer. 


Per la realització del conte vam utilitzar senyals de trànsit. Aquest és el conte que vaig realitzar amb la meva companya:



A continuació, vam fer una autoavaluació del nostre treball i també vam valorar la feina de les nostres companyes de l'1 al 5 a través d'uns ítems. Va ser una mica complicat perquè has de valorar el treball que han fet posant una nota. 

Per últim, a la pestanya Recursos TIC us recomano diferents pàgines webs on hi ha jocs per treballar les senyals de trànsit a l'etapa d'educació infantil i primària.

Fins la propera entrada! 


María. 


divendres, 11 de març del 2016

En les properes entrades...

Bona tarda! 

En aquesta entrada us presentaré la galeria de l'assignatura d'Alfabetització Digital. En aquesta trobem un seguit de treballs que hem realitzat amb diferents recursos:





En les properes entrades explicaré com fer un quadre amb diferents elements, crear diferents personatges amb diversos elements, elaborar un àlbum animat o fins i tot fer un conte amb senyals i icones! 

Desitjo que amb aquesta entrada tingueu ganes d'aprendre més i més recursos per als nostres futurs alumnes. 

Fins la propera entrada! 

María.

dijous, 3 de març del 2016

L'autoretrat

Bona tarda a tots i totes!

Al principi de l'assignatura d'Alfabetització Digital vam treballar amb les TIC els autoretrats i cadascú de manera individual va crear el seu avatar amb els diferents recursos que teníem a l'abast. Aquests recursos que us explicaré en aquesta entrada ho podem portar a la pràctica amb els nostres futurs alumnes. 

Però... Què és un avatar? Un avatar és una representació gràfica que es relaciona a un usuari d'Internet per la seva identificació. Els avatars poden ser fotografies o dibuixos artístics. També l'utilitzem per transmetre moltes de les qualitats que ens defineixen.

En aquesta activitat es treballa l'observació, la concentració i la creativitat dels alumnes. 

A continuació us presentaré la col·lecció dels meus avatars

Col·lecció María


El primer autoretrat, ho vaig fer amb llapis i bolígraf en un format de paper de 5x5 cm. 

El segon autoretrat, ho vaig realitzar amb el programa d'edició Paint. Encara que em va costar una mica fer-ho  m'assemblo en alguns trets físics al primer autoretrat fet a mà. Amb aquest programa has de tenir una mica de destresa amb el ratolí. 

El tercer autoretrat, ho vaig fer a partir d'un recurs d'internet que et converteix en un dibuix manga. Té diferents eines per personalitzar els trets físics i personalment crec que m'assemblo bastant. 

El quart autoretrat, ho vaig fer a partir d'un recurs d'internet que et converteix en un Pocoyó. 


Per últim, aquest autoretrat ho vaig fer a partir d'un recurs d'internet que et converteix en un dibuix de Picasso. 


Com a síntesi de l'activitat vam fer una tira vertical amb tots els autoretrats en una mida de 5x5 cm.

Aquest tipus d'activitat ho podríem implementar a l'aula per tal que els alumnes assoleixin els diferents objectius de l'etapa d'educació infantil com per exemple el coneixement d'un mateix, dels altres i de l'entorn. Els alumnes dibuixen el seu autoretrat amb diferents colors, també poden utilitzar les TIC per fer el seu propi autoretrat i com a conclusió de l'activitat es podria fer un "Qui és qui?"

Avatars de les companyes i d'altres personatges!

L'endemà, vam realitzar un joc semblant al "Qui és qui?" amb els avatars de les companyes. En parelles hauríem d'esbrinar a quina companya pertanyia cada avatar per això havíem de tenir molta concentració i fixar-nos en cada petit detall. Després de manera conjunta vam esbrinar quina era la persona que estava darrere del personatge. 
Com he esmentat anteriorment, aquesta activitat es podria implementar perfectament amb els alumnes d'educació infantil i es podria afegir una temàtica relacionada amb personatges de contes o de dibuixos de la televisió. 

El segon joc que vam realitzar va ser emparellar els avatars amb diferents personatges que nosaltres no coneixíem. L'estratègia per fer-ho bé va ser ampliar la imatge i fixar-se molt amb els petits detalls. Aquest joc ho implementaria amb els nens de primària perquè és més complex que el primer. Es pot utilitzar diferents temàtiques com personatges històrics o artistes coneguts de l'art. 

Fins la propera entrada! 

María.