dimarts, 31 de maig del 2016

En les properes entrades...


Bona nit a tots i a totes! 

Avui us faré un petit spoiler on us explicaré que veurem en les properes entrades d'aquest blog. 

En les properes entrades us explicaré les unitats didàctiques que han elaborat les meves companyes.  Aquestes són les unitats didàctiques que analitzaré properament: 
  • Malbaratament alimentari
  • Els cinc sentits a través de l'art
  • Treballem la llengua anglesa
  • Som el que mengem 
Les unitats didàctiques han de cumplir un seguit de condicions. En primer lloc, les unitats didàctiques han d'incloure les TIC perquè en aquesta assignatura treballem molt aquest aspecte. En segon lloc, les unitats didàctiques s'han de fer de manera col·laborativa a través del Google Drive on la mestra tindria accès per veure en nostre procés d'aprenentatge en la tasca i a més per supervisar el procès. Finalment, aquesta unitat didàctica ha d'estar concretada en un context educatiu. 
El nostre grup vam fer una proposta didàctica del reciclatge orientada nens i nenes del cicle inicial de primària. És una proposta dinàmica on s'explica la "teoria" del reciclatge a partir d'un conte i una titella que seguirà el procés dels nens des de el principi de curs. Les activitats són experiencials i per tant produeix un aprenentatge significatiu per als alumnes. Aquesta proposta inclou l'ús de les TIC com un complement on els alumnes utilitzen el WIX i escriuen sobre les activitats que realitzen amb aquesta unitat didàctica. 
Fins la propera entrada! 

María 

diumenge, 29 de maig del 2016

Els usos educatius del blog


Bon dia a tots i a totes!

Per començar aquesta entrada us llenço la següent pregunta: quins usos pot tenir el blog en l'àmbit educatiu? 

Les tecnologies estan presents a la nostra vida de manera directa. Aquestes ens proporcionen infinites possibilitats per comunicar-nos, desenvolupar la creativitat i fer la vida una mica més fàcil... ,entre d'altres.

Avui dia, les tecnologies estan a l'abast de tothom. Per tant, és normal que l'àmbit educatiu també ho pugui utilitzar per donar-li ús. Aquests són els usos educatius que pot tenir un blog: 

  • Blog de la mestra amb els alumnes: aquest tipus de blog és molt útil per donar informació rellevant del contingut que estan treballant com mapes conceptuals, resums o articles, per informar que han de portar alguna cosa per al dia següent o per recordar als alumnes la feina que els hi ha posat per al dia següent. Avui dia, trobem molts espais dedicats als alumnes per comunicar-se amb ells de manera eficaç per millorar el seu procés d'aprenentatge.
  • Blog de la mestra amb les famílies: aquest tipus de blog és molt aprofitós per comunicar-se amb les famílies i mostrar el procés d'aprenentatge dels alumnes. També poden posar les imatges d'excursions, les activitats que fan o també comunicar als pares les reunions o si han de portar algun material en específic. Així, la mestra i les famílies estan comunicades i poden veure les activitats que es realitzen a l'escola. 
  • Blog de mestre amb els mestres: aques tipus de blog és molt eficaç perquè la funció principal es aportar idees als altres professors per innovar en la metodologia i les activitats que es fan a l'escola. Avui dia, hi ha molts blogs dedicats a mestres per tal de fomentar la creativitat d'aquests i així tenir moltes bones idees per fer noves activitats als alumnes. També poden compartir recursos de la xarxa com jocs, experiències o documentals. 


Desitjo que us hagi sigut profitosa aquesta entrada!

Maria

dimecres, 18 de maig del 2016

Hangouts

Bon dia a tots i a totes!

Per començar aquesta entrada us llenço la següent pregunta: coneixeu l'aplicació Hangouts? Si és així, l'heu utilitzat alguna vegada? 

Què és Hangouts?  

És una aplicació multiplataforma de missatgería instantánea desenvolupada per l'empresa Google. Es va crear amb la finalitat de substituir els serveis de Google Talk, Google+ Messenger i Google+ Hangouts, unificant tots aquests serveis en una mateixa aplicació. Els requisits per utilitzar aquesta aplicació és disposar d'un compte Google i un dispositiu electrònic com un ordinador, tablet o mòbil.

Característiques  
  • Es poden enviar SMS i MMS a través del número de telèfon
  • Aplicació multiplataforma (tablet, ordinador, mòbil) 
  • Videotrucada gratuïta en grup de màxim 10 persones 
  • Xats de grup de màxim 150 persones
  • Enviar missatges als teus amics encara que no estiguin conectats. 
Extensions que ofereix l'aplicació

Aquestes extensions es poden afegir des de Google per augmentar el rendiment de l'aplicació. 
  • Screenshare --> permet compartir la nostra pantalla de l'ordinador o del móvil i totes les acciones que realitzem amb altres persones que coneixem. És configurable, és a dir, es pot configurar perquè només vegin una pantalla en concret o dues pantalles. 
  •  Lowerthird --> s'activa a través d'un complement, permet que altres usuaris puguin veure les nostres propies credencials com per exemple el nom o l'empresa on treballem. 
  • Google Drive --> des de Hangouts podem accedir als documents de Drive i compartir amb els usuaris de l'aplicació. Es pot treballar col·laborativament amb un mateix document. 
  • Symphonical --> és una aplicació per a la gestió de projectes que permet crear una llista de tasques dins de Hangouts, aquesta llista està conectada amb la pàgina de symphonical.
  • Cacoo --> permet crear diagrames en temps real i de manera col·laborativa quan estem en un Hangout, per exemple en una sessió brainstroming.
  • Webinars -->  permet compartir la nostra pantalla de l'ordinador i les presentacions de Google slides, amb la possibilitat de fer-ho arribar a tothom. 
  • Connected Classrom -->  és un projecte de Google que permet que els estudiants es conectin amb experiències virtuals que enriqueixin el seu procés d'aprenentatge. 
Com veieu aquesta aplicació ofereix moltíssimes possibilitats per comunicar-nos amb la resta de persones i a més ens serveix per realitzar treballs de manera col·laborativa.

Desitjo que aquesta entrada hagi sigut profitosa! 

María

 

dimarts, 17 de maig del 2016

Symbaloo

Bon dia a tots i a totes!

Per començar aquesta entrada us llenço la següent pregunta: coneixeu l'aplicació Symbaloo? 

Aquesta aplicació és un recurs que pot utilitzar qualsevol persona. Però, és una eina interessant per a l'àmbit de l'educació perquè permet organitzar els enllaços en un escriptori molt dinàmic i senzill. Aquesta aplicació es semblant a la barra de marcadors que pots afegir en el teu navegador. També, pots trobar diferents recursos educatius per treballar part dels continguts del currículum. 

Com es fa servir aquesta eina?
En primer lloc, hem de cercar al cercador la paraula symbaloo i ens demanarà que ens hem de registrar per poder utilitzar aquesta aplicació. Després podem modificar l'aparença del nostre espai amb les nostres propies fotografies o amb imatges de la pròpia aplicació. És una eina molt senzilla d'utilitzar on a cada bloc quadrat es pot afegir un enllaç o crear una carpeta amb diferents enllaços de la mateixa temàtica. Per exemple jo he creat una carpeta amb recursos d'educació (Recursos TIC) i dins d'aquesta he posat enllaços de pàgines web relacionades amb l'educació.


Amb aquesta eina podem cercar webmixes que altres persones han compartit. També, podem crear els nostres propis webmixes i compartir-los amb la resta del món. Per tant, aquesta eina té un ús educatiu què és compartir coneixement a través del symbaloo. 

Ens podem plantejar diferents usos educatius per implementar-lo a l'aula com:
  • Els alumnes poden guardar els enllaços que han cercat per fer un treball o una recerca. Aquests enllaços els podràn obrir en qualsevol moment perquè symbaloo es pot obrir des de qualsevol dispositiu.
  • Els alumnes poden crear un webmix d'una temàtica en concreta com per exemple per treballar els animals.
  • Els mestres poden compartir amb els seus alumnes un webmix per treballar un contingut en específic.

Finalment, m’agradaria ensenyar-vos el webmix que he escollit perquè m’ha semblat interessant per treballar tant la llengua catalana com la llengua castellana i també proposen treballar les matemàtiques. 

Desitjo que us hagi sigut profitosa aquesta entrada! 
María

dimarts, 10 de maig del 2016

Com ensenyar a cercar als nens

 Bona tarda a tots i a totes! 

Per començar aquesta entrada us llenço la següent pregunta: com planificaríeu la cerca d'informació amb nens a l'aula? 

Bé, primer de tot hem de reflexionar sobre les oportunitats d'aprenentatge que obtenen els nens amb l'ús de les TIC. Les TIC, concretament la cerca d'informació, els ofereix un ampli ventall per desenvolupar diferents capacitats.
  •  Seleccionar informació rellevant a partir de tota la informació que tenen a l'abast a la xarxa.
  •  Desenvolupar l'actitud crítica a partir de la visualització de documents 
  • Treballar en grup: organització, decisions i consens. 
  • Relacionar conceptes previs amb conceptes que troben a la xarxa 
Quines precaucions, pors, reserves em venen al cap?  
  • Informació no fiable a la xarxa
  • Contingut inapropiat a Internet
Ordenador Portátil, Niña, Mujer, Personas, Equipo

Com planificaríem una activitat de recerca?

Primer de tot, ens hem de plantejar a quin grup faríem aquesta activitat. L'activitat s'implementaria al grup de 5è de primària i treballaríem l'autor català Joan Brossa. Aquesta activitat té la finalitat de contextualitzar i saber més de l'autor perquè pròximament faran una ruta literària als Jardins Joan Brossa. Com sempre abans de fer una sortida hem de treballar aquest contingut amb els nens. L'activitat de cerca es realitzarà amb parelles, per tant, s'organitzaran, prendran decisions i arribaran a un consens. La mestra haurà de donar un seguit de pautes com: les informacions no poden ser extretes de blogs perquè no sempre són fiables, han de tenir cura dels documents que troben i sobretot seleccionar la informació i intentar resumir-la per no incomplir amb els drets d'autor. També, pot oferir un seguit de buscadors especialitzats en nens, en l'anterior entrada ho podeu visualitzar.Com a opinió personal penso que els alumnes s'han d'acostumar a buscar amb Google perquè a l'ESO els faran buscar amb aquest cercador. Després, aquesta informació es compartirà amb la resta de companys.  

Desitjo que us hagi sigut profitosa aquesta entrada! 

María 

Navegar per internet amb seguretat

Bon dia a tots i a totes!

Per començar aquesta entrada us llenço la següent pregunta: internet és un lloc segur per als nostres alumnes? 

Bé, quan jo anava a l'escola m'enrecordo que el navegador web estaba protegit perquè no puguéssim entrar en pàgines per distreure'ns (com la pàgina de minijuegos) o altres pàgines que no eren adequades per a la nostra edat. Internet és un lloc perillós però no només pels nens petits sinó també per a nosaltres. Podem trobar-nos qualsevol cosa, per aquest motiu hem de prendre un seguit de decisions perquè els alumnes puguin navegar de manera segura. 

Alerta, Botón, Señal, Símbolo, Icono, AlarmaNiño, Dibujos Animados, Equipo, Friki, Del Ratón

 A l'escola es pot evitar els usos inadequats d'internet però també la família ha de contribuir en aquest procés. Un dels perills que tenim actualment són les xarxes socials perquè hi ha gent que no les utilitza per fer-ne un bon ús i s'aprofita dels nens/es. Encara que la xarxa social facebook té un límit per registrar-se qualsevol pot mentir i fer-se un compte abans dels 14 anys. Si el nen/a es fa un compte a una xarxa social hem de supervisar i explicar-li que no totes les persones que hi ha són amics seus. El paper de la família en aquest aspecte és molt important. Per tant, la familia ha d'establir un temps perquè el nen/a no utilitzi a totes hores l'ordinador i aquest ha d'estar situat en un lloc visible per supervisar el que fa el nen/a. També, podem utilizar un sistema de protecció de l'ordinador pensat per a nens perquè no vegi continguts que no són apropiats per ells.

Buscant i buscant, he trobat diferents cercadors especialitzats per a nens:

Buscador infantil --> és un cercador infantil que filtra els continguts que no són aptes per a menors

Bunis --> té una base de dades amb milers de paraules que no són apropiades per a menors

Zoodles --> és un navegador programat per permetre que els nens juguin i aprenguin en un ambient segur i tancat. Ofereix diversos entorns en funció de la edat dels nens, mostrant vídeos, jocs i activitats educatives. També ofereix control parental perquè els pares puguin bloquejar certs continguts. 

Tenim a l'abast molts recursos perquè la navegació dels nostres alumnes sigui segura. 

Desitjo que us hagi sigut profitosa aquesta entrada! 


María

dijous, 5 de maig del 2016

El mestre TIC ha de saber fer...

 Bona tarda a tots i a totes!

Per començar aquesta entrada us llenço la següent pregunta: Quines competències digitals ha de tenir un mestre?

El mestre del segle XXI està envoltat a les aules de tecnologia com els projectors, pantalles, ordinadors i tablets. Per tant, el mestre ha d'assolir les competències digitals per poder afavorir l'aprenentatge dels seus alumnes. 
En aquest blog, em parlat dels diferents cercadors que tenim a l'abast i gràcies a aquests he pogut contrastar la informació sobre les competències digitals del mestre. 

Computadora, Laptop, Tecnología, Paginas Web
D'acord amb la informació trobada, els mestres hem de dominar 21 competències digitals. Aquestes estan dividides en 5 àrees: Informació, comunicació, creació de contingut, seguretat i resolució de problemes. 
En primer lloc, és fonamental saber cercar i filtrar la informació que trobem a la xarxa d'internet. D'acord amb el document, hem de saber classificar la informació i a més utilitzar diferents estratègies com paraules clau i cercadors especialitzats. Com a futurs mestres, no podem oferir un tipus d'informació que no sigui fiable als nostres alumnes. 
En segon lloc, és important que el mestre sàpiga interactuar mitjançant les noves tecnologies. Com per exemple, comunicar-se amb els pares a través del moodle o d'un blog de l'aula. En tercer lloc, desenvolupar diferents continguts com per exemple JCLIC o vídeos que siguin atractius per els alumnes. Un altre punt és saber modificar els recursos existents per donar-li més utilitat. També, un altre aspecte relacionat és conèixer quines condicions d'ús té la informació que trobem a la xarxa. En últim lloc, el mestre ha de ser capaç d'identificar si les diferents fonts d'informació tenen drets d'autor o creative commons. És a dir, ha de saber de quina manera s'ha d'utilitzar la informació. 

Penseu que teniu una d'aquestes competències digitals? Totes aquestes competències es poden adquirir mitjançant cursos o la pràctica. Per realitzar aquesta entrada he utilitzat aquest document, on es pot contrastar les competències digitals que penso que ha de tenir un mestre de les TIC.

Desitjo que us hagi sigut profitosa aquesta entrada! 

María